Nou ambaixador dels Estats Units a Mèxic i noves llengües al Google Translator, a CONNEXIÓ MÈXIC19/12/2024
Salinas Pliego fa parada l’Argentina per tal d’assistir a la reunió de dretes, la Conferencia Política d’Acció Conservadora, convocada per Javier Milei. Últim episodi de l’any, de CONNEXIÓ MÈXIC amb Miriam Aymamí i Leonardo Alvarado. Comencem aquest programa amb una dada confirmada, més de 12 milions de peregrins han visitat la Basílica de Guadalupe aquest 2024 que coincideixen amb les millores urbanes o la incorporació d’intèrprets de llengües indígenes que han facilitat el seu accés. Continuem amb la polèmica visita de l’empresari mexicà, Ricardo Salinas Pliego, a la Conferència Política d’Acció Conservadora que va convocar Javier Milei, el passat 4 de desembre. Salinas Pliego va atacar als partits d’esquerra i va acusar els líders de la “Cuarta Transformación” d’enganyar a la ciutadania i debilitar les institucions del país.
Destaquem la figura de Ronhald Johnson com el nou ambaixador dels Estats Units a Mèxic, qui ja havia estat ambaixador d’El Salvador durant el 2019 i 2021. La Miriam Aymamí ens presenta un reportatge sobre les 110 noves llengües que s’han incorporat al servidor de Google Translator. La nostra col·laboradora declara que entre aquestes llengües també hi apareixen algunes sud-americanes que permetran una traducció òptima dels dialectes. Acabem amb una entrevista a Fernando Chamizo director de l'Institut Mexicà de la Ràdio, cadena de ràdio pública nacional. Carles Mateo ens explica què són les estafes de l'amor, una manera de treure diners de persones que creuen que han trobat l'amor de la seva vida. Meta ha donat de baixa 2 milions de comptes relacionats amb aquest tipus d'estafa. També trobem dos motius per celebrar sobre avenços amb el càncer de mama: El primer avenç és que al Regne Unit han aconseguit detectar un càncer de pit amb Intel·ligència Artificial molt abans del que ho hagués pogut fer qualsevol ull humà. El segon és que, als Estats Units, han creat una vacuna experimental per combatre un tipus de càncer que es diu Triple Negatiu. Descobrim tres invents: una roda que pot pujar escales i passar per sobre de les pedres, una impressora 3D amb 6 eixos i la barca més gran construïda amb una impressora 3D tradicional. Finalment, descobrim que a Suècia han decidit deixar els ordinadors de costat i tornaran a l'educació amb llibres.
El Nadal a Portugal i a l'Estat Espanyol i una Mostra sobre Mário Soares al CONNEXIÓ MADRID18/12/2024
Quim Aranda, president del Casal Català de Lisboa, i Belén ens parlen sobre les celebracions a Portugal i a tres comunitats autònomes, respectivament. Comencem l'últim programa del 2024 amb l'actualitat parlant sobre el desmantellament d'una banda relacionada amb el tràfic de drogues, la reivindicació d'Òmnium Cultural i alguns alcaldes de la Catalunya Nord per la decisió sobre el català a la zona i el creixement de l'economia espanyola, The Economist ha escollit l'Estat Espanyol com a país amb la millor economia del 2024.
Al reportatge comptem amb Quim Aranda, president del Casal Català de Lisboa, a qui donem la benvinguda en el seu nou càrres, i amb Belén, copresentadora del programa. Ens expliquen les tradicions nadalenques dels dos països. Veiem totes les semblances i diferències entre Portugal i Castella, Madrid i Andalusia en aquestes festivitats: àpats, decoració i dates assenyalades. Acabem amb l'entrevista. Rebem a Jordi Cerdà, professor de Romàniques i Portuguès que ha participat de l'organització de l'exposició sobre Mário Soares, expresident de Portugal amb un llarg historial de lluita per la democràcia i l'antifeixisme. Descobrim la seva història i el contingut de la mostra. Avançament de la conversa amb el titular del Departament d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, per a l'últim programa de l'any del CONNEXIÓ CATALUNYA: Els canvis en l'organigrama, el cessament de delegats, el català a Europa, el paper de la Catalunya Exterior, el Pla Europa, el món local i els fons europeus i més temes, en diàleg amb el director de RAB Ràdio, Germà Capdevila.
L'entrevista forma part de l'ultim programa de la temporada del CONNEXIÓ CATALUNYA de 2024, que s'emetrà el divendres 20 de desembre a les 9 (hora catalana), amb repeticions a les 16h i a les 21h. Com tots els programes de l'emissora, es pot seguir per rab.cat, pel canal de YouTube i a totes les plataformes de pòdcast. L'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) entre els premiats aquest 2024, ha guardonat a tres col·laboradors de RAB Ràdio, Míriam Aymamí, presentadora de "Connexió Mèxic" i "Pensaveus Compartides" i resident a Yucatan; Josep Cuscó, creador del programa "Efemèrides" i resident a Xile i Elisenda Bujons, col·laboradora del programa "La FIEC t'ho explica" i resident a Stuttgart. Tots tres, juntament amb set catalans de l'exterior més, han estat anunciats avui com els guanyadros del premi "Josep Maria Batista i Roca - Memorial Enric Garriga Trullols 2024". Enguany se celebra la 36a edició d'aquest premi, que té l'objectiu de distingir anualment 10 persones catalanes o "catalanòfiles" residents a l'exterior pel treball que duen a terme pel manteniment i la difusió de la llengua i cultura catalanes arreu del món. El lliurament dels premis es farà en una data a determinar de la primavera de 2025.
Els guanyadors han estat: - Míriam Aymamí Guevara, de Mèrida - Josep Cuscó García, de Santiago de Xile - Elisenda Bujons i Tomàs, d'Stuttgart - Joe Brugada, de Gibraltar - La Colla Castellera de París - L'Escola Catalana de Londres - Angel Maresca, de l'Alguer - Mariana Raffaglio Gibert, de Montevideo - Llorens Rubió i Guillamet, d'Asunción - Arianna Savall Figueras, de Basilea Últim programa del 2024 per parlar sobre el primer any de la presidència de Javier Milei. Repassem el seu discurs sobre el balanç de l'any i les noves mesures implementades. Avui presentem lúltim CONNEXIÓ ARGENTINA de l'any, com sempre amb Rosita Torres, Tamara Siminkovich i Sofia Lugato.
L'actualitat se centra en el primer any de la presidència de Javier Milei, qui ha fet un discurs fent èmfasi en la crescuda del país i ha mencionat que s'ha deixat enrere la mala ratxa que travessava. També ha anunciat noves mesures, com la reducció del 90% dels impostos nacionals o el Tractat de lliure comerç amb els EUA. Sian Proctor, primera dona afroamericana en comandar una nau espacial, professora de geologia i divulgadora de ciència, visita la Universitat Nacional de La Plata. De la mateixa universitat, experts investigadors afirmen que s'han trobat microplàstics i microfibres tèxtils a l'atmosfera de l'Antàrtida. També tractem l'estrena més esperada de Netflix, "Cien años de soledad" la nova adaptació de la novel·la del colombià, Gabriel García Márquez, produïda per Netflix i dirigida per Laura Mora. A l'entrevista tenim amb nosaltres a Paula Paño Agràs, responsable de la Comunicació en la Delegació de Govern de Catalunya, pel "Cono Sud", de Buenos Aires. A la secció de Comunitats Catalanes de la Regió, conversem amb Vivi Sanchis Roche, un dels membres de la junta directiva del Casal de Catalunya de Buenos Aires que ens explica la fundació d'un Casal que és centenari. Miquel de la Torre, membre de Castellers of London, ens explica com va arribar a la colla castellera i com aquesta va ser un punt de suport durant la pandèmia. També ens explica la història dels Castellers, com es van fundar i quin és el procés per a fer-ho. Ens parla de la relació amb altres colles de l'exterior i els vincles que han format. Descobrim les peripècies que han de fer els Castellers of London per aconseguir assegurances, actuacions i com s'ho fan per assajar sense local propi.
L'Adina Levin és una enamorada de les llengües. Diu que li encanta connectar amb les arrels de cada lloc i país, és per això que va voler aprendre el català, i ara està aprenent de nou, la llengua hebrea. Avui la Mercè Porqueres i la Laura Calçada ens porten a l'Adina Levin, procedent de Chicago però resident de Catalunya des del 2018. L'Adina va fer un intercanvi a Argentona per aprendre el castellà, però un cop va trepitjar les terres catalanes va decidir que per entendre bé la seva comunitat i els seus costums, s'havia d'introduir de ple en la llengua pròpia del país. És aleshores quan a la universitat, a Chicago, es va apuntar a classes de català.
L'Adina treballa en campanyes publicitàries per a reconegudes marques i també exerceix com a comunicadora en temes d'urbanisme. De tant en tant, escriu i redacta coses en català, però li agradaria escriure un llibre titulat “Guirilàndia” sobre la ciutat de Barcelona. "Cagadubtes", "Pà sucat amb oli" i "Barcelona és bona si la bossa sona", són la seva paraula, frase feta i dita preferides de la llengua catalana. Amina Hussein ens parla sobre què pot passar ara després de la caiguda del règim de Bashar Al Assad i Josep Miquel Viñals ens explica com es preveu el futur de les eleccions presidencials a Romania. Al bloc d’actualitat parlem sobre la posició de la UE sobre la massacre a Haití i les manifestacions a Tiflis, Geòrgia. També destaquem que aquest 2024 han estat assassinats 104 periodistes, la meitat dels quals a Gaza. El Govern Espanyol condecora a Giorgia Meloni amb l’Orde d’Isabel Catòlica.
A l’entrevista, Josep Miquel Viñals, cònsol honorari d’Espanya a Timisoara, ens parla del per què de l’anul·lació de la primera volta de les eleccions presidencials de Romania i de com queda el panorama a partir d’ara. Acabem amb el reportatge. Ens centrem en la caiguda del règim de Bashar Al Assad i sobre què vindrà a partir d’ara amb Amina Hussein, periodista kurda resident a Barcelona des de 2006. També ens parla sobre les minories i la situació del Kurdistan. a més a més, també comptem amb Anna Montraveta, periodista solsonina resident a Istambul, que ens parla sobre la visió del conflicte des d’uns ulls catalans vivint a Turquia. Coneixem en profunditat la història d'Alfred Dreyfus, acusat d’alta traïció per haver proposat passar informació confidencial sobre l’artilleria francesa a l’ambaixada alemanya. Comencem un nou dilluns amb les últimes EFEMÈRIDES del 2024!
En el programa d'avui parlem de la història d'Alfred Dreyfus, qui va ser acusat de filtrar informació sobre artilleria francesa, a les tropes alamanes. La seva acusació va procedir a causa de testimonis falsos que el van condemnar fins a deu anys de presó. Émile Zola va escriure J'accuse, en el que evidenciava les proves falses del cas. A ritmes de Ludwig van Beethoven, Joe Cocker i Piotr Ilitx Txaikovski recordem les seves morts i l'estrena del Trencanous, respectivament. Parlem també del primer vol d'avió creat pels germans Wright i continuem parlant de germans, amb la mort de Wilhelm Grimm. Parlem de cinema amb l'estrena dels The Simpson i el seu mític episodi sobre Nadal, l'any 1989, i el naixement d'Steven Spielberg, un 18 de desembre del 1946. Recordem la mort de Carrero Blanco amb el vídeo ficcionat de l'explosió que va fer saltar pels aires el cotxe en el qual anava. Wim Wenders, García Márquez, Super-Man i David Lynch protagonistes d'aquest nou CRISPETES13/12/2024
De superheroi a superhumà; repassem la història de Christopher Reeve. El retorn documental de Wim Wenders sorprèn amb “Anselm” i coneixem la primera adaptació audiovisual de "Cien años de soledad" Marcel Buisan ens porta novetats molt fresques i molt desitjades en aquest nou episodi de CRISPETES. Comencem amb el nou documental de Wim Wendres, "Anselm" que segueix el pintor, neoexpressionista a través d'un film que combina elements tant cinematogràfics com pictòrics, creant una sensació immersiva única. Parlem també de l'adaptació biogràfica de l'humorista Miguel Gila, i el seu pas per la guerra civil. Fem un salt a les terres gallegues de la mà de "La Parra" i en català, Buisan, ens porta la història de "Grisú, la tragèdia de Figols".
Repassem, també, la història de Christopher Reeve, l'actor que va posar cos i veu al primer Super-Man, un documental de Max, dirigit per Ian Bonhôte i Peter Ettedgui, que mostra els capítols més complicats de l'actor. Acabem amb "Cien años de soledad", la novel·la estel·lar del Gabo (Gabriel García Márquez), coneguda per ser una de les obres literàries més populars del realisme màgic, un fet que ha esdevingut tot un repte a l'hora de voler plasmar-la en la pantalla. És a Netflix, on arriba la primera part de la sèrie homònima de la novel·la; sens dubte un anunci que molta gent estava desitjant. Tanquem amb la recomanació d'avui, la mítica sèrie Twin Peaks, creada per David Lynch, la qual s'ha convertit en un fenomen televisiu imprescindible. Rebem a Laura Foraster perquè ens parli dels objectius marcats per Catalunya Internacional de cara al 2025 i fem un repàs de la història de José Bosch Vicens amb Juan Antonio Giner. Al Connexió Catalunya d’avui parlem sobre actualitat. Destaquem la creació de la Direcció General de Coordinació Institucional en l’Àmbit de l’Acció Exterior; el nomenament de Catalunya com a Regió Gastronòmica 2025; i l’entrega de premis en la 74a Nit de Santa Llúcia, una festa de les Lletres Catalanes, organitzada per Òmnium Cultural.
A l’entrevista, conversem amb el periodista Juan Antonio Giner, per la publicació del llibre “José Bosch Vicens. El indiano que no lo fue”, el primer volum d’una sèrie que es titula “Los Bosch”. Coneixem una mica d’història de José Bosch Vicens pare i el per què d’escriure sobre la nissaga dels Bosch. Finalment, al reportatge, parlem amb Laura Foraster, Secretària general de Catalunya Internacional, que ens explica com avançarà ara el consorci arrel del canvi de nom, les metes i la projecció que tenen de cara al 2025. Ivan Sunyé va ser partícep de l'edició d'enguany de la MEDGU-24, celebrada a Barcelona. L'edifici històric de la Universitat de Barcelona va recollir, durant els dies 25 i 28 de novembre, la quarta edició de la Mediterranean geoscience Union, i per explicar-nos en detall tot el que comporta aquest congrés, ens visita a l'estudi Ivan Sunyé! L'Ivan va ser partícip de la primera edició, celebrada a Istanbul, i enguany ha repetit experiència i s'ha retrobat amb la facultat que el va acollir durant els seus primers anys d'estudi com a geòleg. La MEDGU-24 és un congrés que busca ajuntar esforços acadèmics de la conca del Mediterrani per fer créixer els països del nord d'Àfrica en l'àmbit científic. Ens explica també el seu paper en aquesta edició del MEDGU, amb un projecte que va ser guardonat amb un reconeixement.
En aquest programa també, l'Ivan ens explica sobre la sortida de camp que van fer a les zones vulcàniques de la Garrotxa. Aprofitem la seva visita perquè ens expliqui una mica més sobretot el que comporta la província volcànica de Catalunya, la qual s'estén des de la Selva, passant per l'Empordà i fins a la Garrotxa. Parlem dels èxits de la FIL de Guadalajara, amb l'Estat Espanyol com a convidat d'honor i la gran presència de Catalunya. L'equip de RAB Ràdio Barcelona s'ha dirigit aquesta última setmana a Guadalajara per presenciar i assistir a la Fira Internacional de Literatura, celebrada a Guadalajara, entre els dies 30 de novembre al 8 de desembre. Germà Capdevila aprofita la visita per unir-se al CONNEXIÓ MÈXIC amb l'Alonso Leal i el Leonardo Alvarado.
Tots tres han pogut debatre sobre els secrets de l'èxit de la FIL, que ha comptat amb Catalunya com una de les peces clau de l'edició d'enguany. Tanmateix, també hi ha hagut temps per tractar tots els temes més importants que estan, ara mateix, en el punt de mira de la societat mexicana, a causa de la nova incorporació a la presidència de Claudia Sheinbaum. S'ha parlat de com afecta la seguretat als civils de Mèxic, una de les grans preocupacions que ara mateix travessa el país, però també altres temes més favorables com és el cas de l'economia. La millora del salari mínim i el lleuger increment de la taxa anual, dona esperança a la societat mexicana. Avui comencem amb el cas de la IA de Google, ja que a un noi li va respondre que "el món seria millor sense ell" i li va demanar "more't, si us plau, more't". Carles Mateo també ens explica el projecte de llei que s'ha aprovat a Austràlia: la prohibició de l'ús de xarxes socials fins als 16 anys. Descobrim què significa pel país. Seguint amb les xarxes, descobrim una funció que tindrà WhatsApp d'aquí a unes setmanes: la transcripció de notes de veu. Finalment, Mateo ens alerta d'una nova estafa amb QR, els estafadors col·loquen un paper al cotxe que sembla una multa per tal que els paguis diners.
Divendres passat es va celebrar la Mostra de Cinema Català a Roma amb quatre curtmetratges, també explorem la Secció de Senderisme del Cercle Català de Madrid. Avui, al Connexió Madrid, fem un repàs de l’actualitat. Comentem la moció de confiança que reclama Carles Puigdemont a Pedro Sánchez, el possible futur del govern francès, la vaga de pescadors, una condemna per un assassinat masclista a itàlia i dues notícies culturals.
A l’entrevista rebem a Amanda Buisan, presidenta de l’Associació Catalans a Roma, perquè ens expliqui com organitzen la mostra de cinema català, què s’hi va fer en aquesta edició i que ens parli de com preveuen el futur de la mostra. Finalment, Enrique Martínez Gorroño, responsable de la Secció de Senderisme del Cercle Català de Madrid, ens porta, al reportatge, un tastet de què s’hi fa, com organitzen les excursions i la importància per a teixir xarxa de la secció. Els Estats Units aprova nous visats de treball exclusius per a la societat de Llatinoamèrica. Entrevistem al professor de Belles Arts, Martín La Spina Nou programa de CONNEXIÓ ARGENTINA per parlar sobre els nous visats de treball que ha implementat els Estats Units d'Amèrica. Es tracta d'un programa ja vigent, però que no contempla tots els països de l'Amèrica del Sud, només Guatemala, El Salvador, Haití, Hondures, Equador, Colòmbia i Costa Rica. S'està treballant per incloure l'Uruguai en aquest llistat.
Homenatgem el Dia del Metge recordant la figura de Dr. Carlos Juan Finlay Barrés, metge cubà qui va demostrar la transmissió de la febre groga, un descobriment que va salvar milers de vides a l'Amèrica Llatina. A l'argentina es recorda al cardiocirurgià René Favarolo, qui va ser un gran impulsor de la democratització de la medicina. S'inaugura la segona edició de la fira d'Art, PLATEADA, impulsada pel Museu Pettoruti, amb la presència de la majoria de les galeries de la província de Buenos Aires. Visita el casal, Martín La Spina, professor de Belles Arts de la UNLP, qui ens explica la seva vinculació amb el Casal Català de La Plata. I per acabar, connectem amb el Centre Català de Capitán Sarmiento, i la directora, Gladys Brufal. Avui ens reunim amb Sandra Brau, veterinària italiana que resideix a Les Planes de Sant Cugat i exerceix de Veterinària a Sant Esteve de Sesrovires. Va néixer a França, però no va ser fins al 2011 quan va instal·lar-se a Catalunya, definitivament. Ens explica els seus orígens i la seva estança a la UAB, on va descobrir el país. Aprofitem perquè ens expliqui la situació del català a Sardenya, i què és el que fa ella per perfeccionar el seu nivell.
Com sempre, preguntem per la seva paraula preferida, en el seu cas és xiuxiuejar. Torna l’ISIS, cursar un doctorat a un altre país i cinema català a Luxemburg al CONNEXIÓ LUXEMBURG9/12/2024
Mireia Amat Lefort i Jos Van Bommel ens expliquen com funciona la demanda de doctorats fora del país i el per què d’estudiar a un altre estat. Al bloc d’actualitat ens centrem en tres governs: França, on s’ha votat una moció de censura per a fer fora el primer ministre, Michel Barnier; Romania, on van celebrar eleccions parlamentàries i ha guanyat el partit socialdemòcrata de Marcel Ciolescu; i Irlanda, on també hi van haver eleccions parlamentàries anticipades i han tornat a sortir guanyadors els dos partits de centre-dreta. Acabem a Síria, on l’ISIS ha tornat a atacar.
A l’entrevista, Jos Van Bommel, doctor en finances, enginyer i professor universitari, i Mireia Amat Lefort, investigadora doctoral en comptabilitat, ens expliquen què representa cursar un doctorat fora del país, com funcionen les sol·licituds, quines dificultats hi ha i les avantatges d’estudiar a Luxemburg. Acabem amb el reportatge. Jordi Gairín ens parla sobre la 32a edició del Cicle Català de Cinema a Luxemburg que se celebrarà entre els mesos de gener i febrer. Aquesta edició comptarà amb les pel·lícules “La casa en flames”, “El 47”, “Saben Aquell” i “Mòmies”. Parlem sobre com funciona l’organització de la mostra, com s’organitzava fa trenta anys i les persones destacades que hi han participat. Repassem les efemèrides del 9 al 15 de desembre amb un llistat ple de cultura. Recordem alguns dels països que van esdevenir república al llarg de la història. Nou dilluns de noves EFEMÈRIDES! La Cora i la Júlia presenten un llistat de dates que ens recorden alguns dels moments més importants de la generació Z com l'estrena de High School Musical, o les cançons de la Taylor Swift. També repassem contingut audiovisual de la mà de Walt Disney i Apple TV amb “Dickinson” en honor a l'aniversari de la poetessa Emily Dickinson i de l'actriu que la caracteritza, Hailee Steinfeld. Repassem literatura i art de la mà d'Emmanuel Carrère, Gustave Flaubert i Edvard Munch.
Aquesta setmana també recordem els dies d'alguns estats que van esdevenir independents, com Tanganika i Zanzíbar, Abissínia i l'arxipèlag de Malta. |
Qui som?RAB Ràdio és una emissora de ràdio en línia que va néixer el 2019 amb la voluntat de connectar a tots els catalans que viuen a l'exterior amb Catalunya. Aquest lloc web fa servir tecnologies de màrqueting i seguiment. Si ho rebutges, renunciaràs a totes les galetes, excepte les que són imprescindibles per fer anar el lloc web. Alguns dels productes pot ser que no funcionin tan bé sense les galetes de seguiment. Dona de baixa les galetesAmb el la col·laboració de:
|