La derogació del vot pregat s'aplicarà per primer cop a les eleccions al Parlament Europeu, i el departament d'Acció Exterior vol fer arribar a la Catalunya Exterior. la informació necessària per exercir el dret al sufragi Els catalans a l'exterior representen un segment significatiu de la població amb dret a vot. A 1 de març de 2023, 279.525 persones majors de 18 anys inscrites en un consolat espanyol amb adscripció a un municipi de Catalunya constitueixen el 12% del total d'espanyols residents a l'exterior amb dret a vot. Aquesta xifra destaca la importància de garantir el seu accés al sufragi.
Històricament, el vot exterior ha estat complex i burocràtic. La reforma de la LOREG (Llei Orgànica del Règim Electoral General) de 2011 va introduir el vot pregat, que requeria que els residents a l'exterior sol·licitessin el vot, complint múltiples tràmits i superant obstacles com el mal funcionament dels serveis postals en alguns països. No obstant això, el 2022 es va introduir una reforma significativa que va eliminar la necessitat del vot pregat, permetent als electors rebre d'ofici la documentació electoral. Aquest canvi pretenia facilitar el vot, tot i que el sistema seguia presentant dificultats, tal com va reflectir-se en les eleccions generals de 2023, on no es va observar un increment substancial de la participació exterior. Davant d'aquest panorama, la Generalitat de Catalunya ha instat al govern espanyol a implementar mesures que simplifiquin encara més els tràmits de votació. Algunes de les propostes inclouen l'ús de tecnologies per a disposar del material electoral i l'ampliació dels dies i llocs habilitats per a les votacions. A més, s'ha iniciat una campanya informativa destinada a explicar de manera clara i accessible els passos a seguir per votar des de l'estranger. Amb les eleccions al Parlament Europeu previstes per al juny de 2024, és imperatiu que aquests esforços continuïn. La participació dels catalans residents a l'exterior no només és un dret fonamental, sinó també una expressió de la seva connexió amb la terra natal, malgrat la distància física. La facilitació d'aquest procés reforça la democràcia i assegura que totes les veus siguin escoltades. S’han tancat els comentaris.
|
Qui som?RAB Ràdio és una emissora de ràdio en línia que va néixer el 2019 amb la voluntat de connectar a tots els catalans que viuen a l'exterior amb Catalunya. Aquest lloc web fa servir tecnologies de màrqueting i seguiment. Si ho rebutges, renunciaràs a totes les galetes, excepte les que són imprescindibles per fer anar el lloc web. Alguns dels productes pot ser que no funcionin tan bé sense les galetes de seguiment. Dona de baixa les galetesAmb el la col·laboració de:
|