El PSC ha estat el partit més votat a Catalunya en aquestes eleccions europees del 9 de juny. Un resultat que es va conèixer passades les 23h de la nit que va ser quan van tancar els col·legis electorals a Itàlia. Encara falta conèixer el resultat dels catalans de l'exterior que han pogut votar als diferents consolats i ambaixades. Uns resultats que es donaran a conèixer aquest divendres 14 de juny. Amb el 99,97% escrutat al territori català, els socialistes catalans de Javi López i Laura Ballarín han arribat al 30,63% dels vots, per davant de la candidatura de Junts, amb Toni Comín, que ha obtingut el 18,02%. La candidatura on participa ERC - Ara Repúbliques, amb Diana Riba com a número 1, s'ha quedat amb un 14,82% dels vots. El PP de Dolors Montserrat han aconseguit un 13,77%. Per darrere han quedat Vox amb un 6,2% dels vots; i Podem, que ha aconseguit un 4,60% i ha superat a Comuns-Sumar, encapçalats per Jaume Asens, que s'ha quedat amb el 4,30%. Els ultres de S’ha Acabat la Festa d'Alvise Pérez han obtingut un 2,81% a Catalunya i que obtenen representació al Parlament Europeu per primera vegada. Ciutadans només ha obtingut un 0,7% dels vots i es queda sense representació al Parlament Europeu. Pel que fa a l'estat espanyol, el Partit Popular de Dolors Montserrat ha guanyat les eleccions europees amb 22 escons, 9 més que els que va aconseguir el 2019. En segona posició, s'ha quedat el PSOE on hann aconseguit 20 escons, 1 menys que fa 5 anys. Al tercer lloc se situa Vox amb 6 escons, 2 més que el 2019, i per darrere triple empat amb 3 escons d'Ara Repúbliques, Sumar i S'ha Acabat la Festa. Podem es queda amb 2, Junts amb 1 i CEUS repeteix l'escó del 2019. Els populars i socialdemòcrates limiten l'ascens de l'extrema dreta al Parlament EuropeuA nivell europeu, els populars europeus, els socialdemòcrates i els liberals mantenen la majoria al Parlament Europeu, malgrat l'ascens de partits d'extrema dreta a França, Itàlia i Alemanya, els grans països fundadors de la Unió Europea. El Partit Popular Europeu s'imposa i es manté com a primera força amb 185 eurodiputats, seguits dels socialdemòcrates amb 137 representants. Els liberals aconsegueixen la tercera posició amb 79 eurodiputats i en la quarta i la cinquena es queden els grups ultres Conservadors i Reformistes Europeus i Identitat i Democràcia, amb 73 i 58 eurodiputats respectivament. Els resultats provisionals confirmen la davallada dels Verds, que els situa com a sisena força amb 52 eurodiputats i l'Esquerra es manté com el grup amb menys representants, un total de 36.
Com han explicat els portaveus del Parlament Europeu aquest dilluns al matí, Jaume Duch i Delphine Colard, els eurodiputats poden integrar-se en un grup o crear-ne un de nou durant tota la legislatura. Ara bé, tenen fins al 15 de juliol per comunicar el seu nom, declaració política i composició. Per crear un grup polític cal almenys 23 eurodiputats de 7 estats membre de la Unió Europea. S’han tancat els comentaris.
|
Qui somRAB Ràdio és una iniciativa de l'Associació Ràdio Amèrica Barcelona, amb la col·laboració d'Esguard Publicacions. Aquest lloc web fa servir tecnologies de màrqueting i seguiment. Si ho rebutges, renunciaràs a totes les galetes, excepte les que són imprescindibles per fer anar el lloc web. Alguns dels productes pot ser que no funcionin tan bé sense les galetes de seguiment. Dona de baixa les galetesAmb el la col·laboració de:
|